Toll Free: + 1 888-870-3005 410-625-0808 1611 Bush Street, Baltimore, MD 21230, VS. sales@dredge.com

India koopt Ellicott Dredges voor Flood Control en Port Work (1961)

Verbetering en ontwikkeling van een kleine rivier in de kleine havens in India, die de algehele economische vooruitgang van het land aanzienlijk zal beïnvloeden, moet worden uitgevoerd door verschillende Ellicott-dreggen.

Twee van deze eenheden, 12-inch hydraulische pijpleidingmodellen van Ellicott's draagbare "DRAGON" -klasse, zijn gekocht door de regering van Jammu en Kasjmir. Ze zullen worden toegepast op een overstromingsproject op de Jehlum-rivier.

Deze waterweg, die door de Srinigar-vallei in Kasjmir stroomt, overstroomt elk jaar aangrenzende landbouwgebieden, waardoor belangrijke gewassen worden weggespoeld en veel mensen dakloos worden. De overstroming wordt veroorzaakt door het in de loop der jaren verhogen van het niveau van de rivierbedding, waardoor de Jehlum niet in staat is om het maximale volume water dat erin stroomt elke lente te verwerken wanneer de sneeuw op de omringende Himalaya smelt. Deze toestand wordt verder versterkt door verschillende zijrivieren die extra sneeuwwater en slib van nabijgelegen heuvels naar het Jehlum voeren.

De contractonderhandelingen werden afgerond door de geautoriseerde vertegenwoordiger van Ellicott, Blackwood Hodge (India) Pvt. Ltd. en de "DRAGONS", werden gedeeltelijk in India vervaardigd door de licentiehouder van Ellicott, The Hooghly Docking and Engineering Company of Howrah. Ze zijn in gebruik genomen om een ​​afvoerkanaal van 17 km te verbreden en te verdiepen tot een bedbreedte van 400-450 voet en een diepte van ongeveer 22 voet onder hoogwaterniveau. Dit rivierbaggeren, dat naar schatting het seizoensgebonden smeltende sneeuwwater opvangt, omvat de verwijdering van tussen de 8 en 10 miljoen kubieke meter vaste stoffen, variërend in type van grof rivierzand tot verdichte klei en klein grind.

Beide dreggen zijn nu in bedrijf. De eerste begon te werken na inbedrijfstellingsceremonies die werden geëerd door de aanwezigheid van premier Jawaharlal Nehru. Ze hebben een graafdiepte van 26 voet, een maximale output van ongeveer 250 kubieke meter per uur en kunnen door pijpleidingen pompen die in lengte variëren tot 3,000 voet.

De draagbaarheid van de dreggen, verzekerd door hun matchmarked onderdeelconstructie, bleek gunstig voor hun levering. Aangezien er geen spoorverbindingen beschikbaar waren van Pathankote naar de baggerlocatie in Buramulla, nabij Srinigar, de hoofdstad van Kasjmir, was het nodig om ze per vrachtwagen over zo'n 300 mijl steile en kronkelige bergwegen te vervoeren. Bij het brutogewicht en de breedte van de vrachtwagenladingen moest rekening worden gehouden met smalle wegen en bruggen. Door het sectionele ontwerp van de dreggen konden de transportproblemen echter worden opgelost en konden de drijvende graafmachines naar tevredenheid naar de werklocatie worden verplaatst.

Minor Ports-project

De tweede belangrijke ontwikkeling waarbij Ellicott-dreggen betrokken zijn, is de verbetering van een aantal kleine havens aan de oost- en westkust van India, waarvan het nut wordt beperkt door de opeenstapeling van ondergedompelde zandbanken en spitten bij haveningangen. Om deze navigatiebelemmeringen te overwinnen, zijn twee 22-inch door Ellicott ontworpen zelfrijdende, zeegaande hydraulische, gedeeltelijk elektrische pijpleidingbaggers besteld. Eveneens gedeeltelijk vervaardigd in India door "Hooghly", werd het contract voor hen onlangs ondertekend tussen Ellicott en de India Supply Mission in Washington.

Deze twee eenheden zullen de kern vormen van een baggerpool die is opgericht door de regering van India, het Ministerie van Transport en zal worden gevestigd in de havens van Bombay en Visakhaptnam. Vanwege het baggeren dat nodig is op open zee, over zandbanken en blootgestelde toegangskanalen, zijn ze uniek ontworpen als zeegaand en zelfrijdend.

De Minor Ports, langs de 3,000 mijl lange kustlijn van India, verwerken jaarlijks miljoenen tonnen vracht, inclusief de vitale export van hoogwaardig ijzererts, mangaan, thee, katoen, zout, bauxiet, huiden en mica. Voortdurende onderhoudsbaggerwerken om schepen met voldoende diepgang de havens te laten binnenvaren voor het laden van de exportartikelen is van fundamenteel belang voor de voortzetting en uitbreiding van de internationale handel van India. Deze dreggen zullen materieel bijdragen aan het bereiken van deze doelstelling.

Categorieën nieuws en casestudy's