Toll Free: + 1 888-870-3005 410-625-0808 1611 Bush Street, Baltimore, MD 21230, VS. sales@dredge.com

Jammu en Kashmir: Ellicott Dredgers met succes getest in de rivier Jhelum

Twee ultramoderne baggerschepen, vervaardigd in de Verenigde Staten, zijn met succes getest in de rivier de Jhelum, die dekken vrijmaakt voor het lanceren van een instandhoudingsproject van de levenslijn van de vallei, dat de laatste decennia is aangetast door veel slib en vervuiling.

Ambtenaren zeiden dat het Jhelum Conservation Project later deze maand zal worden gelanceerd door Chief Omar Abdullah uit het district Baramulla in Noord-Kashmir. De twee baggerschepen zijn vervaardigd door In de VS gevestigde Ellicott Dredges—Een van de oudste fabrikanten van baggeruitrusting.

Overigens had Ellicott Dredges de eerste baggerschip geleverd voor het behoud van Jhelum in 1960. De baggerschip werd gebouwd in opdracht van de toenmalige premier Jawahar Lal Nehru.

Afkomstig uit Verinag in Zuid-Kashmir, wordt Jhelum vergezeld door vier stromen, Sundran, Brang, Arapath en Lidder in het Islamabad (Anantnag) district in Zuid-Kashmir. Trouwens, kleine stroompjes zoals Veshara en Rambiara voeden de rivier ook met zoet water.

Jhelum kronkelt kronkelig van Zuid naar Noord-Kashmir en vestigt zich in Wullar, het grootste zoetwatermeer van Azië, voordat hij via Baramulla Kashmir in Pakistan binnenstroomt. Deskundigen zeiden dat de verwoestende overstroming in 1959 gevolgen voor het achterwater naar Jhelum veroorzaakte vanwege de lage uitstromen vanuit het Wullar-meer in het noorden van Kashmir, dat bijna is geblokkeerd door zware ophoping van slib en een smal uitstroomkanaal.

"De afgelopen bijna drie decennia is er niet gebaggerd in Jhelum. Dit heeft geresulteerd in verlies van zijn draagkracht als gevolg van zware slibophoping, met name in Baramulla. Na hectische inspanningen hebben we de nieuwste machines uit de VS aangeschaft voor baggerwerkzaamheden, een essentieel onderdeel van het Jhelum-conserveringsproject,Chief Engineer Irrigation and Flood Control, Muzaffar Ahmad Lanker vertelde Greater Kashmir.

De baggerschepen die Soya II en Budshah II worden genoemd, zijn gemaakt tegen een prijs van Rs 12-crores en zijn ontworpen om diep te baggeren. “De machines zijn met succes getest in Jhelum in Noord-Kashmir en ze zullen later deze maand worden gemarkeerd door de CM. We gebruiken alle mogelijke bronnen voor het behoud van Jhelum,'Zei Lanker.

Hij zei dat het schoonmaken van overstromingskanalen op voet van oorlog plaatsvindt om de dreiging van overstromingen in de zomer te minimaliseren. “De grootste hindernis in een vlotte stroom van Jhelum ligt echter in het afvoerkanaal bij Pohru Nallah in Baramulla. De baggerschepen zijn op maat gemaakt voor het uitvoeren van de Herculean-taak. We zijn van plan 36 lakh kubieke meter slib uit het stuk te baggeren om de uitstroom van Jhelum te verbeteren,'Zei Lanker.

Ambtenaren zeiden dat de toenmalige J&K premier Bakshi Ghulam Muhammad eind jaren '50 de regering van India had benaderd om deskundig advies en technische oplossingen voor het probleem te zoeken. Onder begeleiding van experts van de Central Water Commission werd een Masterplan opgesteld voor baggerwerken van Jhelum van Wullar naar Khadanyar.

Het project beoogde de verdieping en verbreding van Jhelum van Ningli naar Sheeri door mechanische baggerschepen. In die tijd waren de baggerschepen echter niet in India vervaardigd of direct verkrijgbaar. Ambtenaren zeiden dat het te wijten was aan persoonlijke tussenkomst van de toenmalige premier Jawahar Lal Nehru dat de baggerschepen waren gekocht.“De baggerwerkzaamheden gingen echter slechts door tot 1986. Het werd opgeschort wegens gebrek aan voldoende middelen en back-upfaciliteiten. Sindsdien heeft zich in Jhelum tonnen slibafzetting voorgedaan als gevolg van de snelle afbraak van zijn stroomgebieden. Dit heeft de efficiëntie van overstromingsroutering van het uitstroomkanaal van Jhelum en zijn laadcapaciteit verminderd van 35000 cusecs in 1975 naar 20000 cusecs op dit moment,"Ambtenaren gezegd.

De afdeling Irrigatie en Flood Control had in 2009 Rs 2000 crore-project naar het ministerie van Watervoorraden gestuurd voor sanctie. Het project omvatte veel restauratiewerkzaamheden, waaronder verbetering van het bestaande baggeren van afwateringskanalen door Jhelum, bescherming en anti-erosiewerken en het verhogen van de hydraulische efficiëntie.

Het ministerie had echter slechts een deel van het project goedgekeurd dat Rs 97-crores kostte om onmiddellijke interventies mogelijk te maken, waaronder de aanschaf van machines en baggeren in Jhelum, met name van de overstromingskanalen in Srinagar en de uitstroom bij Daubgah en Ningli in Baramulla.

"We hopen binnenkort meer geld te ontvangen. We zijn tegelijkertijd begonnen met het faciliteren van het vervoer over binnenwateren van Sonwar naar Chattabal. In de tweede fase zal een vergelijkbare operatie worden gelanceerd van Khanabal naar Pampore, 'Zei Lanker.

Lankar zei dat de reconstructie van de Chattabal Weir in het oude Srinagar zal helpen om een ​​constant waterniveau in de Jhelum van Islamabad naar Srinagar te handhaven en de stroom van zijn gemorste kanalen inclusief Sonar Kul en Kuta Kul te verhogen.

Hij zei dat alle gegevens met betrekking tot inlaat- en uitlaatwaterniveaus, overstromingsmeter en het draagvermogen van Jhelum voor de afgelopen 50-jaren zijn gedigitaliseerd. “We zijn toegewijd om de ongerepte glorie van Jhelum te herstellen. Als alles volgens plan verloopt, zal de toestand van Jhelum de komende jaren aanzienlijk verbeteren, "Zei Lanker.

Overgenomen van Groot-Kasjmir

Categorieën nieuws en casestudy's