Toll Free: + 1 888-870-3005 410-625-0808 1611 Bush Street, Baltimore, MD 21230, VS. sales@dredge.com

Jammu en Kashmir: River Jhelum Project op goede weg

Een ambitieus project om de levenslijn van de rivier Jhelum in Kashmir te redden, is begonnen met het opleveren van positieve resultaten met de regering Jammu en Kashmir, die beweerde dat de overstromingsdreiging veroorzaakt door recente onophoudelijke regenval afnam als gevolg van aanhoudende beschermingsmaatregelen in de rivier in Noord-Kashmir.

Jhelum, een belangrijke bron van irrigatie in de vallei, is de afgelopen decennia ontsierd door uitgebreide slibvorming. Omdat er geen instandhoudingsmaatregelen waren genomen, had de rivier zijn draagvermogen verloren en leidde dit tot blokkering van het enige afvoerkanaal in Baramulla, wat een risico op overstromingen in de vallei opleverde.

Na tientallen jaren van buitensporige vertraging werd het Jhelum Conservation Project eerder dit jaar gelanceerd door de hoofdminister Omar Abdullah uit het district Baramulla in Noord-Kashmir. De instandhoudingsinspanningen kregen een grote impuls nadat de regering twee ultramoderne baggerschepen had gekocht die in de Verenigde Staten waren vervaardigd voor baggerwerkzaamheden.

"De lopende conserveringswerken in Jhelum in het district Baramulla zijn succesvol geweest omdat we de recente overstromingsdreiging konden ontwijken. Door constant te baggeren hebben we blokkades in de rivier in Baramulla verwijderd en de uitstroomcapaciteit van de rivier aanzienlijk verhoogd,Taj Mohi-ud-Din, minister van Irrigatie en Flood Control vertelde Groot-Kasjmir.

Afkomstig uit Verinag in Zuid-Kashmir, wordt Jhelum vergezeld door vier stromen, Sundran, Brang, Arapath en Lidder in het Islamabad (Anantnag) district in Zuid-Kashmir. Trouwens, kleine stroompjes zoals Veshara en Rambiara voeden de rivier ook met zoet water.

Jhelum kronkelt kronkelig van Zuid naar Noord-Kashmir en vestigt zich in Wullar, het grootste zoetwatermeer van Azië, voordat hij via Baramulla Kashmir in Pakistan binnenstroomt. Deskundigen zeiden dat de verwoestende overstroming in 1959 gevolgen voor het achterwater naar Jhelum veroorzaakte vanwege de lage uitstromen vanuit het Wullar-meer in het noorden van Kashmir, dat bijna is geblokkeerd door zware ophoping van slib en een smal uitstroomkanaal.

"We hebben tonnen slib in het uitstroomkanaal verwijderd. Jhelum Conservation Project is zelfvoorzienend omdat de verkoop van het slib de regering de afgelopen maanden over twee roepies haalde. We zullen dit geld gebruiken voor het behoud van de rivier op lange termijn,”Taj zei dat het toevoegen van de twee door de VS gemaakte baggerschepen het instandhoudingsproces heeft versneld.

De baggerschepen zijn vervaardigd door de VS. Ellicott Dredges—Een van de oudste fabrikanten van baggeruitrusting. Overigens had Ellicott Dredges de eerste baggerschip geleverd voor het behoud van Jhelum in 1960. De baggerschip werd gebouwd in opdracht van de toenmalige premier Jawahar Lal Nehru.

De baggerschepen die Soya II en Budshah II worden genoemd, zijn gemaakt tegen een prijs van Rs 12-crores en zijn ontworpen om diep te baggeren. Aijaz Rasool van KEC Mumbai vertegenwoordiger van Ellicot Dredges in India, zei dat de baggeroperatie in volle gang is in Janbazpora en Juhama in Baramulla.

“Door op deze plekken langdurig te baggeren, konden we de honderdjarige overstromingsfrequentie in de vallei ontwijken. Maar dit was niet mogelijk zonder de baggerschepen, " hij voegde toe.

Ambtenaren zeiden dat de toenmalige premier van Jammu en Kashmir Bakshi Ghulam Muhammad eind '50's de Indiase regering hadden benaderd om deskundig advies en technische oplossingen voor het probleem te zoeken. Onder begeleiding van experts van de Central Water Commission werd een Masterplan voor baggerwerken van Jhelum van Wullar naar Khadanyar opgesteld.

Het project beoogde de verdieping en verbreding van Jhelum van Ningli naar Sheeri door mechanische baggerschepen. In die tijd waren de baggerschepen echter niet in India vervaardigd of direct verkrijgbaar. Ambtenaren zeiden dat het te wijten was aan persoonlijke tussenkomst van de toenmalige premier Jawahar Lal Nehru dat de baggerschepen waren gekocht.

“De baggerwerkzaamheden gingen echter slechts door tot 1986. Het werd opgeschort wegens gebrek aan voldoende middelen en back-upfaciliteiten. Sindsdien heeft zich in Jhelum tonnen slibafzetting voorgedaan als gevolg van de snelle afbraak van zijn stroomgebieden. Dit heeft de efficiëntie van overstromingsroutering van het uitstroomkanaal van Jhelum en zijn laadcapaciteit verminderd van 35000 cusecs in 1975 naar 20000 cusecs op dit moment,"Ambtenaren gezegd.

De afdeling Irrigatie en Flood Control had in 2009 Rs 2000 crore-project naar het ministerie van Watervoorraden gestuurd voor sanctie. Het project omvatte veel restauratiewerkzaamheden, waaronder verbetering van het bestaande baggeren van afwateringskanalen door Jhelum, bescherming en anti-erosiewerken en het verhogen van de hydraulische efficiëntie.

Het ministerie had echter slechts een deel van het project goedgekeurd dat Rs 97-crores kostte om onmiddellijke interventies mogelijk te maken, waaronder de aanschaf van machines en baggeren in Jhelum, met name van de overstromingskanalen in Srinagar en de uitstroom bij Daubgah en Ningli in Baramulla.

Taj zei dat alle gegevens met betrekking tot inlaat- en uitlaatwaterniveaus, overstromingsmeter en het draagvermogen van Jhelum voor de afgelopen 50-jaren zijn gedigitaliseerd.

"We zijn ook begonnen met het baggeren van overstromingskanalen in Srinagar en aangrenzende gebieden naast de gelanceerde navigatie van Sonwar naar Old City. Na voltooiing van het baggeren zijn we ook van plan om alle aantasting van de rivieroevers van Islamabad naar Baramulla te verwijderen. Over enkele jaren zal Jhelum in zijn oorspronkelijke schoonheid worden hersteld, " Taj toegevoegd.

Overgenomen van DredgingToday

Categorieën nieuws en casestudy's