Toll Free: + 1 888-870-3005 410-625-0808 1611 Bush Street, Baltimore, MD 21230, USA sales@dredge.com

Jammu og Kashmir: Ellicott Dredgers testet vellykket i elven Jhelum

To avanserte mudringsmaskiner produsert i USA er blitt vellykket testet i elven Jhelum, og tømmer dekk for å sette i gang bevaringsprosjekt av dalens livslinje som har blitt ødelagt av omfattende silt og forurensning de siste tiårene.

Tjenestemenn sa at Jhelum Conservation Project vil bli lansert av sjefsminister Omar Abdullah fra Nord-Kashmirs Baramulla-distrikt senere denne måneden. De to mudderne er produsert av USA-baserte Ellicott Dredges—En av de eldste produsentene av mudringsutstyr.

Forresten, Ellicott Dredges hadde levert den første mudringen for bevaring av Jhelum i 1960. Mudderen ble bestilt av den daværende statsministeren Jawahar Lal Nehru.

Jhelum, som stammer fra Verinag i Sør-Kashmir, får selskap av fire bekker, Sundran, Brang, Arapath og Lidder i sør-Kashmirs distrikt Islamabad (Anantnag). Dessuten mate små bekker som Veshara og Rambiara også elven med ferskvann.

Jhelum bugner på en serpentin måte fra sør til Nord-Kashmir og bosetter seg i Wullar, Asias største ferskvannssjø, før han strømmet inn i Pakistan administrerte Kashmir gjennom Baramulla. Eksperter sa at den ødeleggende flommen i 1959 forårsaket bakvannseffekter på Jhelum på grunn av lave utstrømninger fra Wullar Lake i Nord-Kashmir, som nesten har blitt sjokkert av kraftig ansamling av silt og smal utløpskanal.

"I løpet av de siste nesten ti tiårene har det ikke blitt foretatt noen mudring i Jhelum. Dette har resultert i å miste bæreevnen på grunn av kraftig siltakkumulering, spesielt i Baramulla. Etter hektisk innsats har vi anskaffet de nyeste maskinene fra USA til mudringsoperasjon som er en viktig del av Jhelum konserveringsprosjekt,Sjefingeniør irrigasjon og flomkontroll, Muzaffar Ahmad Lanker fortalte Greater Kashmir.

Mudrene som er benevnt Soya II og Budshah II er anskaffet til en pris av Rs 12-crores, og er designet for å gjennomføre dyp mudring. “Maskinene er vellykket testet i Jhelum i Nord-Kashmir, og de vil bli flagget av av CM senere denne måneden. Vi bruker alle mulige ressurser til bevaring av Jhelum,”Sa Lanker.

Han sa at rengjøring av flomkanaler foregår i krig for å minimere trusselen om flom i sommer. “Imidlertid er hovedhindringen i jevn flyt av Jhelum i utfallskanalen ved Pohru Nallah i Baramulla. Mudrerne er skreddersydd for å gjennomføre Herculean-oppgaven. Vi planlegger å mudre ut 36 lakh kubikkmeter silt fra strekningen for å forbedre utstrømningen av Jhelum,”Sa Lanker.

Tjenestemenn sa at daværende J&K statsminister Bakshi Ghulam Muhammad på slutten av 50-tallet hadde henvendt seg til Indias regjering for å søke ekspertråd og teknisk løsning på problemet. Under veiledning av eksperter fra Central Water Commission ble det formulert en hovedplan for mudring av Jhelum fra Wullar til Khadanyar.

Prosjektet så for seg utdyping og utvidelse av Jhelum fra Ningli til Sheeri av mekaniske muddere. På den tiden ble mudrerne imidlertid ikke produsert eller lett tilgjengelige i India. Tjenestemenn sa at det var på grunn av personlig intervensjon fra daværende statsminister Jawahar Lal Nehru at mudderne ble kjøpt.”Mudringsoperasjonen fortsatte imidlertid bare opp til 1986. Det ble suspendert på grunn av mangel på tilstrekkelige ressurser og sikkerhetskopifasiliteter. Siden den gang har det skjedd tonnevis med siltavsetning i Jhelum på grunn av rask nedbrytning av dens nedslagsfelt. Dette har redusert flomrutingseffektiviteten til Jhelums utløpskanal og dens ladningskapasitet fra 35000-forsyninger i 1975 til 20000-forsyninger for tiden,”Sa tjenestemenn.

Avdeling for vanning og flomkontroll hadde i 2009 sendt Rs 2000 crore-prosjekt til departementet for vannressurser for sanksjon. Prosjektet inkluderte mange restaureringsarbeider, inkludert forbedring av Jhelums eksisterende mudring av utløpskanaler, beskyttelse og erosjon og økt hydraulisk effektivitet.

Imidlertid hadde departementet godkjent bare en del av prosjektet som kostet Rs 97-crores for å lette umiddelbare inngrep, inkludert anskaffelse av maskiner og mudring i Jhelum, spesielt for flomavløpskanalene i Srinagar og utstrømningen ved Daubgah og Ningli i Baramulla.

"Vi håper å få flere midler snart. Vi har samtidig startet arbeidet med å lette innlandsvannstransporten fra Sonwar til Chattabal. I den andre fasen vil lignende operasjoner bli satt i gang fra Khanabal til Pampore, Sa Lanker.

Lankar sa at gjenoppbyggingen av Chattabal Weir i gamle Srinagar vil bidra til å opprettholde en konstant vannstand i Jhelum fra Islamabad til Srinagar og øke strømmen av søppelkanalene inkludert Sonar Kul og Kuta Kul.

Han sa at alle dataene om vanninntak og inntak av vann, flomåler og Jhelums bæreevne de siste 50 årene har blitt digitalisert. “Vi er forpliktet til å gjenopprette uberørt glede av Jhelum. Hvis alt går etter planen, vil det i løpet av de neste årene være betydelig forbedring av Jhelums tilstand, ”Sa Lanker.

Gjengitt fra Stor-Kashmir

Nyheter og casestudiekategorier