Toll Free: + 1 888-870-3005 410-625-0808 1611 Bush Street, Baltimore, MD 21230, USA sales@dredge.com

Jammu og Kashmir: River Jhelum-prosjektet på rett vei

Et ambisiøst prosjekt for å berge Kashmirs livslinje-elven Jhelum har begynt å gi positive resultater med Jammu- og Kashmir-regjeringen som fastholder at flomtrusselen utløst av nylige uavbrutt regn avtok på grunn av pågående bevaringstiltak i elven i Nord-Kashmir.

Jhelum, som er en viktig kilde til vanning i dalen, er blitt ødelagt av omfattende siltning de siste tiårene. I mangel av noen bevaringstiltak, hadde elven mistet bæreevnen og ført til blokkering av den ensomme utstrømningskanalen i Baramulla, noe som utgjorde en fare for flom i dalen.

Etter tiår med overdreven forsinkelse ble Jhelum Conservation Project lansert av sjefsministeren Omar Abdullah fra Nord-Kashmirs Baramulla-distrikt tidligere i år. Bevaringsinnsatsen fikk et stort løft etter at regjeringen anskaffet to topp moderne muddere produsert i USA for å gjennomføre mudringsoperasjon.

"De pågående bevaringsarbeidene i Jhelum i Baramulla-distriktet har vært vellykkede, da vi kunne unngå den siste flomtrusselen. Ved konstant mudring fjernet vi blokkeringer i elven i Baramulla og økte elvens utstrømningskapasitet betraktelig,Taj Mohi-ud-Din, minister for vanning og flomkontroll, sa til Stor-Kashmir.

Jhelum, som stammer fra Verinag i Sør-Kashmir, får selskap av fire bekker, Sundran, Brang, Arapath og Lidder i sør-Kashmirs distrikt Islamabad (Anantnag). Dessuten mate små bekker som Veshara og Rambiara også elven med ferskvann.

Jhelum bugner på en serpentin måte fra sør til Nord-Kashmir og bosetter seg i Wullar, Asias største ferskvannssjø, før han strømmet inn i Pakistan administrerte Kashmir gjennom Baramulla. Eksperter sa at den ødeleggende flommen i 1959 forårsaket bakvannseffekter på Jhelum på grunn av lave utstrømninger fra Wullar Lake i Nord-Kashmir, som nesten har blitt sjokkert av kraftig ansamling av silt og smal utløpskanal.

"Vi har fjernet tonn silt i utløpskanalen. Jhelum Conservation Project er selvopprettholdende da salget av silt hentet regjeringen over rupier to crores de siste månedene. Vi bruker disse pengene på langsiktig bevaring av elven,Taj sa at å legge til de to amerikanske laget mudderne har fremskyndet bevaringsprosessen.

Mudrerne er produsert av USA-baserte Ellicott Dredges—En av de eldste produsentene av mudringsutstyr. Forresten, Ellicott Dredges hadde levert den første mudringen for bevaring av Jhelum i 1960. Mudderen ble bestilt av den daværende statsministeren Jawahar Lal Nehru.

Mudrene som er benevnt Soya II og Budshah II er anskaffet til en pris av Rs 12-crores, og er designet for å gjennomføre dyp mudring. Aijaz Rasool fra KEC Mumbai-representant for Ellicot Dredges i India, sa mudringsoperasjonen på full gang i Janbazpora og Juhama i Baramulla.

"Ved vedvarende mudring på disse stedene kunne vi unngå hundre års hyppighet av flom i dalen. Men dette var ikke mulig uten mudrerne, ” han la til.

Tjenestemenn sa at daværende statsminister for Jammu og Kashmir Bakshi Ghulam Muhammad på slutten av 50s hadde henvendt seg til regjeringen i India for å søke ekspertrådgivning og teknisk løsning på problemet. Under veiledning av eksperter fra Central Water Commission, ble en hovedplan for mudring av Jhelum fra Wullar til Khadanyar formulert.

Prosjektet så for seg utdyping og utvidelse av Jhelum fra Ningli til Sheeri av mekaniske muddere. På den tiden ble mudrerne imidlertid ikke produsert eller lett tilgjengelige i India. Tjenestemenn sa at det var på grunn av personlig intervensjon fra daværende statsminister Jawahar Lal Nehru at mudderne ble kjøpt.

”Mudringsoperasjonen fortsatte imidlertid bare opp til 1986. Det ble suspendert på grunn av mangel på tilstrekkelige ressurser og sikkerhetskopifasiliteter. Siden den gang har det skjedd tonnevis med siltavsetning i Jhelum på grunn av rask nedbrytning av dens nedslagsfelt. Dette har redusert flomrutingseffektiviteten til Jhelums utløpskanal og dens ladningskapasitet fra 35000-forsyninger i 1975 til 20000-forsyninger for tiden,”Sa tjenestemenn.

Avdeling for vanning og flomkontroll hadde i 2009 sendt Rs 2000 crore-prosjekt til departementet for vannressurser for sanksjon. Prosjektet inkluderte mange restaureringsarbeider, inkludert forbedring av Jhelums eksisterende mudring av utløpskanaler, beskyttelse og erosjon og økt hydraulisk effektivitet.

Imidlertid hadde departementet godkjent bare en del av prosjektet som kostet Rs 97-crores for å lette umiddelbare inngrep, inkludert anskaffelse av maskiner og mudring i Jhelum, spesielt for flomavløpskanalene i Srinagar og utstrømningen ved Daubgah og Ningli i Baramulla.

Taj sa at alle data om inntak og uttak av vannstand, flomåler og Jhelums bæreevne de siste 50 årene har blitt digitalisert.

"Vi har også foretatt mudring av flomspillkanaler i Srinagar og tilstøtende områder foruten lansert navigasjon fra Sonwar til Gamlebyen. Etter gjennomføring av mudringen planlegger vi også å fjerne alle inngrep på elvebredden fra Islamabad til Baramulla. Om få år vil Jhelum bli gjenopprettet til sin uberørte skjønnhet, ” Taj la til.

Gjengitt fra DredgingToday

Nyheter og casestudiekategorier