Avgiftsfritt: + 1 888-870-3005 410-625-0808 1611 Bush Street, Baltimore, MD 21230, USA sales@dredge.com

Indien anskaffar Ellicott Dredges för översvämningskontroll och hamnarbete (1961)

Förbättring och utveckling av en mindre flod i de mindre hamnarna i Indien, som avsevärt kommer att påverka landets övergripande ekonomiska framsteg, ska genomföras av flera Ellicott-muddrar.

Två av dessa enheter, 12-tums hydrauliska rörledningsmodeller av Ellicotts bärbara "DRAGON" -klass, har köpt in av regeringen Jammu och Kashmir. De ska tillämpas på ett översvämningsprojekt vid floden Jehlum.

Denna vattenväg, som strömmar genom Srinigar-dalen i Kashmir, översvämmar angränsande jordbruksområden varje år, tvättar viktiga grödor och gör många människor hemlösa. Översvämningen orsakas av höjningen av flodbädden genom åren, vilket gör Jehlum oförmögen att hantera den maximala volymen vatten som strömmar in i den varje vår när snön på de omgivande Himalaya smälter. Detta tillstånd förvärras ytterligare av flera bifloder som bär ytterligare snövatten och silt från närliggande kullar in i Jehlum.

Kontraktsförhandlingarna slutfördes av Ellicotts auktoriserade representant Blackwood Hodge (Indien) Pvt. Ltd. och ”DRAGONS” tillverkades delvis i Indien av Ellicotts licensinnehavare, The Hooghly Docking and Engineering Company i Howrah. De har satts i drift för att vidga och fördjupa en 17 mil utfallskanal till en sängbredd på 400-450 fot och ett djup på cirka 22 fot under högt vattennivå. Denna flodmuddring, som beräknas rymma det säsongsmältande snövattnet, kommer att innebära avlägsnande av mellan 8 och 10 miljoner kubikmeter fasta ämnen, varierande i typ från grov flodsand till komprimerad lera och litet grus.

Båda muddrarna är nu i drift. Det första började arbetet efter driftsättning av ceremonier som hedrades av närvaron av premiärminister Jawaharlal Nehru. De har ett grävdjup på 26 fot, en maximal effekt på cirka 250 kubikmeter per timme och kan pumpa genom rörledningar som varierar i längd upp till 3,000 fot.

Muddrarnas bärbarhet, försäkrad med deras matchade delkonstruktion, visade sig vara fördelaktig för leveransen. Eftersom ingen järnvägskommunikation fanns tillgänglig från Pathankote till muddringsplatsen vid Buramulla, nära Srinigar, Kashmirs huvudstad, var det nödvändigt att transportera dem med lastbil över cirka 300 mil branta och slingrande bergsvägar. Smala vägar och broar måste beaktas i lastviktens bruttovikt och bredd. Muddringarnas sektionerade design gjorde det dock möjligt att möta problem med transport och flytta de flytande grävmaskinerna till arbetsplatsen på ett tillfredsställande sätt.

Mindre portar projekt

Den andra stora utvecklingen som involverar Ellicott-muddrar är förbättringen av ett antal mindre hamnar på Indiens öst- och västkust, deras användbarhet begränsas av hopningen av nedsänkta sandstänger och spottar vid hamningångarna. För att övervinna dessa navigeringshinder har två 22-tums Ellicott designade självgående, sjögående hydrauliska partiell-elektriska rörledningsdragare beställts. För att delvis tillverkas i Indien av "Hooghly" undertecknades kontraktet för dem nyligen mellan Ellicott och India Supply Mission i Washington.

Dessa två enheter kommer att bilda kärnan i en muddringsbassäng som inrättats av Indiens regering, transportministeriet och kommer att vara baserade i hamnarna i Bombay och Visakhaptnam. På grund av muddring som krävs i det öppna havet, över sandstänger och synliga ingångskanaler har de utformats unikt som havsgående och självgående.

De mindre hamnarna, längs Indiens 3,000 mil långa kustlinje, hanterar miljontals ton last årligen inklusive vital export av högkvalitativ järnmalm, mangan, te, bomull, salt, bauxit, hudar och glimmer. Kontinuerligt underhållsmuddring för att tillåta fartyg med tillräckligt djupgående att komma in i hamnarna för lastning av exportartiklarna är av grundläggande betydelse för fortsättningen och expansionen av Indiens internationella handel. Dessa muddrar kommer att bidra väsentligt för att uppnå detta mål.

Nyheter och fallstudiekategorier