Avgiftsfritt: + 1 888-870-3005 410-625-0808 1611 Bush Street, Baltimore, MD 21230, USA sales@dredge.com

JK importerar muddrar för Jhelum-restaurering

Srinagar, nov 29: I sin strävan att öka restaureringen av Jhelum - livslinjen för Kashmir - har den statliga regeringen startat processen för att anskaffa modernaste maskiner från USA.

Tjänstemän sade att beslutet att anskaffa maskinerna togs efter att Indiens regering nyligen sanktionerade Rs 97-crores för Jhelum-bevarande. Regeringen har gjort beställningar hos Ellicott Dredges - ett av de äldsta och framgångsrika muddringsföretagen med bas i USA, som har levererat muddringsutrustning över hela världen under 125 år.

Bevattnings- och översvämningskontrollavdelningen hade förra året skickat Rs 2000 crore-projekt till ministeriet för vattenresurser för sanktion. Projektet omfattade många restaureringsarbeten, inklusive förbättring av Jhelums befintliga muddring av utfallskanaler, skydd och anti-erosion och ökad hydraulisk effektivitet.

Ministeriet hade emellertid endast godkänt en del av projektet som kostar Rs 97-crores för att underlätta omedelbara ingripanden inklusive upphandling av maskiner och muddring i Jhelum, särskilt av dess översvämningskanaler i Srinagar och utflödet vid Daubgah och Ningli i Baramulla.

Chief Engineer Irrigation and Flood Control, Mir Najeebullah, sa att processen har påbörjats för att skaffa muddrarna. ”Jhelums utflödeskanal i Baramulla har tappat sin bärförmåga på grund av omfattande siltning. Kanalen behöver omedelbar muddring för att underlätta jämnt flöde av floden. Mammotjobbet kan endast utföras med senaste maskiner. Vi har gjort beställningar från ett av de bästa företagen baserade i USA för upphandling av muddrarna. Förhoppningsvis kommer maskinerna att nå dalen i mars 2011, ”sa Najeebullah till Greater Kashmir.

Han sa att avdelningen har valt samma företag från vilket den första muddraren anskaffades i början av 50. ”För närvarande gör vi rengöring av flodens flodkanaler för att minimera översvämningshotet på sommaren. På grund av siltning och intrång har flodens totala bärförmåga minskat till 84.96 cusecer från 481.45 cusecs. Projektet planerar att förbättra och upprätthålla sin kapacitet och sedan gå till förskönning, ”sade han.

Han sa att avdelningen har digitaliserat all information om intag och uttag av vattennivåer, översvämningsmätare och flodens bärkapacitet under de senaste 50 åren och det underlättade formulering av en omfattande plan för Jhelums långsiktiga bevarande.

"Färdigställandet av Chattabal Weir kommer att bidra till att upprätthålla en konstant vattennivå i Jhelum från Islamabad till Srinagar och höja flödet av dess spillkanaler inklusive Sonar respektive Kuta Kul. Vi kommer också att anskaffa en mångsidig Water Master Classic-maskin uteslutande för att muddra ut spillkanalerna, ”tillade han.

Jhelum kommer från Verinag i södra Kashmir och förenas av fyra bäckar, Sundran, Brang, Arapath och Lidder är Islamabad-distriktet. Förutom små strömmar som Veshara och Rambiara matar också floden med färskt hyresvatten. Floden anses vara livlina för Kashmir eftersom den är den viktigaste källan för bevattning. Under de senaste tre decennierna har Jhelums härlighet emellertid skadats på grund av tillströmning av avlopp, dumpning av skräp och, framför allt, frånvaro av bevarandeåtgärder.

via GreaterKashmir.com.

Nyheter och fallstudiekategorier