Avgiftsfritt: + 1 888-870-3005 410-625-0808 1611 Bush Street, Baltimore, MD 21230, USA sales@dredge.com
11

Jammu och Kashmir: Ellicott Dredgers testades framgångsrikt i floden Jhelum

Två toppmoderna muddrar som tillverkas i USA har testats framgångsrikt i floden Jhelum, som rensar däck för att starta bevarandeprojekt av dalens livslinje som har skämts av omfattande slam och föroreningar under de senaste decennierna.

Tjänstemän sade att Jhelum Conservation Project kommer att lanseras av Chief Minister Omar Abdullah från norra Kashmir Baramulla-distriktet senare denna månad. De två muddrarna har tillverkats av USA-baserade Ellicott Dredges—En av de äldsta tillverkarna av muddringsutrustning.

Förresten, Ellicott Dredges hade levererat den första muddringen för bevarande av Jhelum i 1960. Muddringen beställdes av den dåvarande premiärminister Jawahar Lal Nehru.

Jhelum, som kommer från Verinag i södra Kashmir, förenas av fyra bäckar, Sundran, Brang, Arapath och Lidder i södra Kashmirs distrikt Islamabad (Anantnag). Dessutom matar små bäckar som Veshara och Rambiara floden med färskt vatten.

Jhelum slingrar sig på ett serpentint sätt från söder till norra Kashmir och bosätter sig i Wullar, Asiens största sötvattensjö, innan han hälldes i Pakistan som administrerades Kashmir genom Baramulla. Experter sa att den förödande översvämningen i 1959 orsakade bakvatteneffekter på Jhelum på grund av låga utflöden från sjön Wullar i norra Kashmir, som nästan har blivit chockad av kraftig ansamling av slam och smal utflödeskanal.

"Under de senaste nästan tre decennierna har ingen muddring genomförts i Jhelum. Detta har resulterat i förlorad bärkapacitet på grund av tung siltansamling, särskilt i Baramulla. Efter hektiska ansträngningar har vi anskaffat de senaste maskinerna från USA för muddring, vilket är en viktig del av Jhelums bevarandeprojekt,Chief Engineer Irrigation and Flood Control, Muzaffar Ahmad Lanker berättade Greater Kashmir.

Muddrarna som kallas Soya II och Budshah II är konstruerade till en kostnad av Rs 12-crores och är utformade för att utföra djup muddring. ”Maskinerna har testats med framgång i Jhelum i norra Kashmir och de kommer att flaggas av CM senare denna månad. Vi använder alla möjliga resurser för bevarande av Jhelum,”Sa Lanker.

Han sade att rengöring av översvämningskanaler pågår vid krigsförhållanden för att minimera hotet om översvämning under somrarna. ”Det stora hindret i jämnt flöde av Jhelum är emellertid i utgångskanalen vid Pohru Nallah i Baramulla. Muddrarna är skräddarsydda för att utföra Herculean-uppgiften. Vi planerar att muddra ut 36 lakh kubikmeter slam från sträckan för att förbättra utflödet från Jhelum,”Sa Lanker.

Tjänstemän sade att den dåvarande J&K premiärministern Bakshi Ghulam Muhammad i slutet av 50-talet hade kontaktat Indiens regering för att söka expertråd och teknisk lösning på problemet. Under ledning av experter från Central Water Commission formulerades en huvudplan för muddringsarbeten från Jhelum från Wullar till Khadanyar.

Projektet förutsåg fördjupning och utvidgning av Jhelum från Ningli till Sheeri av mekaniska muddrar. Men vid den tiden tillverkades inte muddrarna eller var lättillgängliga i Indien. Tjänstemän sa att det var på grund av den dåvarande premiärministern Jawahar Lal Nehru personliga ingripande att muddrarna köpts.”Muddringsoperationen fortsatte dock bara upp till 1986. Det avbröts på grund av brist på tillräckliga resurser och reservfaciliteter. Sedan dess har massor av slamavsättning inträffat i Jhelum på grund av snabb nedbrytning av dess avrinningsområden. Detta har minskat flödestyrningseffektiviteten för Jhelums utflödeskanal och dess laddningsförmåga från 35000-cusecer i 1975 till 20000-cusec för närvarande,”Sa tjänstemän.

Bevattnings- och översvämningskontrollavdelningen hade i 2009 skickat Rs 2000-crore-projekt till ministeriet för vattenresurser för sanktion. Projektet inkluderade många restaureringsarbeten inklusive förbättring av Jhelums befintliga muddring av utfallskanaler, skydd och anti-erosion och ökad hydraulisk effektivitet.

Ministeriet hade emellertid endast godkänt en del av projektet som kostar Rs 97-crores för att underlätta omedelbara ingripanden inklusive upphandling av maskiner och muddring i Jhelum, särskilt för sina översvämningskanaler i Srinagar och utflödet vid Daubgah och Ningli i Baramulla.

"Vi hoppas få mer pengar snart. Vi har samtidigt påbörjat arbetet för att underlätta inlandsvattnet från Sonwar till Chattabal. I den andra fasen kommer liknande operationer att inledas från Khanabal till Pampore, Sa Lanker.

Lankar sade att rekonstruktionen av Chattabal Weir i gamla Srinagar kommer att bidra till att upprätthålla en konstant vattennivå i Jhelum från Islamabad till Srinagar och höja flödet av dess spillkanaler inklusive Sonar Kul och Kuta Kul.

Han sa att alla uppgifter om intag och uttag vattennivåer, översvämningsmätare och Jhelums bärförmåga under de senaste 50 åren har digitaliserats. ”Vi har åtagit oss att återställa Jhelums orörda glans. Om allt går enligt plan kommer det under de närmaste åren att bli betydande förbättringar i Jhelums tillstånd, ”Sa Lanker.

Reprinted from Stora Kashmir

Nyheter och fallstudiekategorier