Avgiftsfritt: + 1 888-870-3005 410-625-0808 1611 Bush Street, Baltimore, MD 21230, USA sales@dredge.com

Omar lanserar Jehlum muddringsschema

"Govt arbetar med omfattande projekt för skydd av översvämningar"

Baramulla, Mar 24: Påpekar nödvändigheten av beredskapen för att hantera eventualiteter och olyckor, sade Chief Minister Omar Abdullah Saturday att översvämningar alltid har varit orsak till hot mot livet och egendomarna i staten. Han sa att fenomenet med översvämningscykler som bevittnades i staten efter regelbundna intervaller kräver allt mer fokuserad uppmärksamhet för nödvändiga åtgärder.

”Vi borde vara väl förberedda och varna för hoten om kraftiga översvämningar så att vi inte fångas omedvetna vid en nödsituation”, tillade han medan han adresserade en funktion efter invigningen av Rs 21.38 crore Dredging Scheme i Jati, Duabgah och Ningli i Baramulla-distriktet i dag.

Omar Abdullah sade att regeringen arbetar med ett omfattande översvämningsskyddsprojekt för att öka intagskapaciteten för stora floder, stärka gränserna, återuppliva översvämningskanalerna och införa långsiktiga och kortsiktiga åtgärder och lägger till att muddringsoperationen i floden Jehlum är en del av denna strategi.

”Medan vi känner oss nöjda med att bygga broar, vägar, skolor, högskolor, vattenförsörjningsanläggningar och liknande andra utvecklingsprogram eftersom dessa anläggningar är i positiv användning för allmänheten, men när vi skapar översvämningsskydd som anläggningar ber vi till Gud att vi kanske inte ska vara tvingade att ta dessa åtgärder i bruk ”, sade han och lägger stress på beredskapen och vakenheten hos administrationen och folket att möta naturens utmaningar.

Huvudministern sa att vikten av muddring av Jehlum-floden kan visualiseras av det faktum att den första muddraren invigdes av Indiens premiärminister vid Baramulla några 60 år tillbaka.

Det var under förvaltningen av Sheikh Muhammad Abdullah att den första muddringen invigdes av Indiens dåvarande premiärminister Jawahar Lal Nehru och muddringsoperationen fortsatte från 1959 till 1986. Systemet har nu återupplivats av Chief Minister i dag i närvaro av minister för PHE, bevattning och översvämningskontroll, Taj Mohi-ud-Din och statsminister för R&B, Javid Ahmad Dar.

Omar Abdullah sade att koalitionsregeringen från och med den första dagen den tillträdde har koncentrerat uppmärksamheten på all utveckling av staten och beredskapen att möta olyckor och hot har flaggats som en av de viktigaste oroerna. Han berömde Taj Mohi-ud-Din för att ha tillfört ny energi i avdelningarna för PHE, bevattning och översvämningskontroll och tilllade att ministeren inte bara har återupplivat gamla och avaktiverade system utan lanserat nya inom denna sektor.

Med hänvisning till utvecklingen av staden Baramulla sa Omar Abdullah att han har bett distriktsutvecklingskommissionären att förbereda en färdplan och formulera projekt för en omfattande utveckling av Baramulla stad med fokus på förbättring och uppgradering av gamla stan.

”Tillgången till medel skulle inte vara någon begränsning i detta avseende”, sade han och tilllade att regeringen var angelägen om att uppgradera utvecklingsprocessen i staden. Uttrycka missnöje över att Jati Bridge övergavs trots utgifter på cirka Rs. 2 crores på det, sade Chief Minister att han har bett den berörda avdelningen att förbereda ett projekt för slutförandet av bron.

I samband med tillfället förklarade Taj Mohi-ud-Din minister för PHE, bevattning och översvämningskontroll de främsta funktionerna i muddringssystemet och dess fördelar för att hantera översvämningshot.

Ministeren lovordade UPA-regeringen för att ha tillhandahållit medel för systemet och berömde huvudministerns aktiva roll för att få medlen från centret. Han gav också detaljer om andra översvämningsskyddsåtgärder som för närvarande var i rörledningen och som redan har lanserats i staten.

Han sa att muddringsaktiviteterna genom att operationella två Dredges kommer att börja från och med idag för att evakuera 14 lakh cum sediment och avlagringar från floden Jehlum från Ningli upp till Baramulla ut ur den totala mängden 44 lakh cum-depositioner som identifierats i området.

”Detta skulle öka bärkapaciteten för utfallskanalen från Ningli till Gantamulla till 35000-cusecer mot den befintliga kapaciteten för 28000-cusecs. Sedimenten i form av sand och betong kommer att ge avsevärda intäkter till avdelningen, ”tillade han.

Huvudministern planterade också en planta av Chinar vid Duabgah.

Lagstiftaren Muhammad Ashraf Ganai, kommissionsledamotens sekreterare PHE, BD Sharma, chefsingenjör, bevattning och översvämningskontroll, Kashmir, distriktsutvecklingskommissär Baramulla och andra officerare var närvarande vid tillfället.

Omtryckt från Greater Kashmir

Nyheter och fallstudiekategorier