Avgiftsfritt: + 1 888-870-3005 410-625-0808 1611 Bush Street, Baltimore, MD 21230, USA sales@dredge.com

Jammu och Kashmir: River Jhelum-projektet på rätt väg

Ett ambitiöst projekt för att rädda Kashmirs livslinje-flod Jhelum har börjat ge positiva resultat med Jammu- och Kashmir-regeringen som hävdar att översvämningshotet som utlösts av nyligen oavbrutna regn avtog på grund av pågående bevarandeåtgärder i floden i norra Kashmir.

Jhelum, som är en viktig källa för bevattning i dalen, har blivit skadad av omfattande slamning under de senaste decennierna. I avsaknad av några bevarandeåtgärder hade floden förlorat sin bärförmåga och lett till att den ensamma utströmningskanalen i Baramulla blockerades, vilket utgör en risk för översvämningar i dalen.

Efter decennier av överdriven försening lanserades Jhelum Conservation Project av Chief Minister, Omar Abdullah, från norra Kashmirs Baramulla-distrikt tidigare i år. Bevarningsinsatserna fick ett stort uppsving efter att regeringen upphandlade två toppmoderna muddrar som tillverkats i USA för att utföra muddringsoperationer.

"De pågående bevarandearbeten i Jhelum i Baramulla-distriktet har varit framgångsrika eftersom vi kunde undvika det senaste flodhotet. Genom konstant muddring tog vi bort blockader i floden i Baramulla och ökade flodens utflödeskapacitet avsevärt,Taj Mohi-ud-Din, minister för bevattning och översvämningskontroll berättade Greater Kashmir.

Jhelum, som kommer från Verinag i södra Kashmir, förenas av fyra bäckar, Sundran, Brang, Arapath och Lidder i södra Kashmirs distrikt Islamabad (Anantnag). Dessutom matar små bäckar som Veshara och Rambiara floden med färskt vatten.

Jhelum slingrar sig på ett serpentint sätt från söder till norra Kashmir och bosätter sig i Wullar, Asiens största sötvattensjö, innan han hälldes i Pakistan som administrerades Kashmir genom Baramulla. Experter sa att den förödande översvämningen i 1959 orsakade bakvatteneffekter på Jhelum på grund av låga utflöden från sjön Wullar i norra Kashmir, som nästan har blivit chockad av kraftig ansamling av slam och smal utflödeskanal.

"Vi har tagit bort massor av slam i utflödeskanalen. Jhelum Conservation Project är självförsörjande eftersom försäljningen av silt hämtade regeringen över rupier två crores under de senaste månaderna. Vi kommer att använda dessa pengar för att bevara floden på lång sikt,”Taj sa att att de två amerikanska tillverkade muddrarna har påskyndat bevarandeprocessen.

Muddrarna har tillverkats av USA-baserade Ellicott Dredges—En av de äldsta tillverkarna av muddringsutrustning. Förresten, Ellicott Dredges hade levererat den första muddringen för bevarande av Jhelum i 1960. Muddringen beställdes av den dåvarande premiärminister Jawahar Lal Nehru.

Mudrarna som kallas Soya II och Budshah II är utformade för att genomföra djup muddring, som är anskaffade till en kostnad av Rs 12-crores. Aijaz Rasool från KEC Mumbai representant för Ellicot Dredges i Indien, sade muddringsoperationen pågår i full gång i Janbazpora och Juhama i Baramulla.

”Genom långvarig muddring på dessa platser kunde vi undvika hundraårsfrekvensen av översvämningar i dalen. Men detta var inte möjligt utan muddrarna, ” han lade till.

Tjänstemän sade att den dåvarande premiärministern för Jammu och Kashmir Bakshi Ghulam Muhammad i slutet av 50 hade kontaktat Indiens regering för att söka expertrådgivning och teknisk lösning på problemet. Under ledning av experter från Central Water Commission, formulerades en huvudplan för muddring av Jhelum från Wullar till Khadanyar.

Projektet förutsåg fördjupning och utvidgning av Jhelum från Ningli till Sheeri av mekaniska muddrar. Men vid den tiden tillverkades inte muddrarna eller var lättillgängliga i Indien. Tjänstemän sa att det var på grund av den dåvarande premiärministern Jawahar Lal Nehru personliga ingripande att muddrarna köpts.

”Muddringsoperationen fortsatte dock bara upp till 1986. Det avbröts på grund av brist på tillräckliga resurser och reservfaciliteter. Sedan dess har massor av slamavsättning inträffat i Jhelum på grund av snabb nedbrytning av dess avrinningsområden. Detta har minskat flödestyrningseffektiviteten för Jhelums utflödeskanal och dess laddningsförmåga från 35000-cusecer i 1975 till 20000-cusec för närvarande,”Sa tjänstemän.

Bevattnings- och översvämningskontrollavdelningen hade i 2009 skickat Rs 2000-crore-projekt till ministeriet för vattenresurser för sanktion. Projektet inkluderade många restaureringsarbeten inklusive förbättring av Jhelums befintliga muddring av utfallskanaler, skydd och anti-erosion och ökad hydraulisk effektivitet.

Ministeriet hade emellertid endast godkänt en del av projektet som kostar Rs 97-crores för att underlätta omedelbara ingripanden inklusive upphandling av maskiner och muddring i Jhelum, särskilt för sina översvämningskanaler i Srinagar och utflödet vid Daubgah och Ningli i Baramulla.

Taj sa att alla uppgifter om intag och uttag vattennivåer, översvämningsmätare och Jhelums bärförmåga under de senaste 50 åren har digitaliserats.

"Vi har också genomfört muddring av översvämningskanaler i Srinagar och angränsande områden förutom lanserade navigering från Sonwar till Gamla stan. Efter att muddringen har avslutats planerar vi också att ta bort alla intrång på flodstränderna från Islamabad till Baramulla. Om några år kommer Jhelum att återställas till sin orörda skönhet, ” Taj till.

Reprinted from DredgingToday

Nyheter och fallstudiekategorier