Avgiftsfritt: + 1 888-870-3005 410-625-0808 1611 Bush Street, Baltimore, MD 21230, USA sales@dredge.com
11

Vad som krävs för att bygga en anpassad muddra

År 2017 kontaktade en petrokemisk kund Ellicott Dredges om att bygga en skräddarsydd elektrisk skophjulsmuddring. Den skräddarsydda muddret måste utformas för att klara ökenliknande förhållanden. Kunden valde Ellicott Dredges baserat på Ellicotts erfarenhet och rykte för att designa och bygga muddrar för att fungera i svåra och utmanande miljöer.

Upptäck lösningen på ett utmanande problem

Den viktigaste utmaningen som teamet från Ellicott står inför var förmågan att transportera en 1MM lb. (453,592.3 kg) mudder halvvägs runt om i världen. Under projektets början steg ett team från Ellicott's Major Projects-division i aktion och upptäckte en lösning på problemet. Tack vare lite kreativt tänkande bestämde de sig för att designa och bygga en muddra som kunde demonteras, lätt transporteras över väg och hav och återmonteras på kundens projektplats.

Vad gör denna anpassade muddring annorlunda?

Det nya skräddarsydda muddret är utrustat med Ellicott's patenterade Dual-Wheel Excavator (DWE) 94 600HP skärmotor. Faktum är att en traditionell DWE 94-muddra har en 150 hk skärmotor. Denna specifika muddring producerar emellertid fyra gånger kraften.

Muddret kommer att tillbringa större delen av sin tid i en saltdamm som pumpar salt och saltlösning. Det är viktigt att inse att de första få meter vatten består mestadels av sand. Denna del av processen är lätt att hantera. Men under sanden finns en avlagring av halitmineral som innehåller nästan 90% rent salt. Faktum är att mineralet är hårt och kräver ökad kraft från en muddra som levereras med en grävmaskin med dubbla hjul. Detta gör det möjligt att fortsätta pumpa salt och saltlösning.

På grund av arten av arbetet som involverar utrustningen ombord är muddringen lämplig för en mycket frätande miljö. Valfria föremål installerade på muddret inkluderar:

  • Bult-på-zink-anoder som kan bytas ut från däcket.
  • Radiatorer som kyler hydraulvätska.
  • Rostfria rör och fästelement.

Slutliga stadier av projektet

Efter att ha tillbringat flera månader på att montera den skräddarsydda elektriska skopan och genomgått testning, är teamet från Ellicott Dredges stolta över att meddela att de slutliga konstruktionsstegen nu är klar.

I maj slutförde en besättning från Ellicott Dredges demontering av mudret. Olika muddringssektioner och komponenter skickades sönderbrottsbulk och hölls i behållare och placerades sedan på ett fartyg som seglade för leverans från hamnen i Baltimore. Dessutom kommer Ellicotts team av erfarna fältservicetekniker att finnas tillgängliga på platsen för att hjälpa kunden med montering av muddringen och utbildning av deras besättning.

 

Nyheter och fallstudiekategorier